Zakres działalności
Dobre praktyki
produkcyjne i higieniczne
Wdrożenia systemów
Nadzory transportu
|
GHP
Dobra
Praktyka Higieniczna (GHP - Good Higienic Practice) to reguły dotyczące
spełniania wymagań sanitarno – higienicznych podczas całego procesu
produkcyjnego, czy też obrotu żywnością. Wprowadzenie GHP oparte jest o
aktualne przepisy prawne dotyczące wymagań sanitarnych.
Zakres
mojego działania obejmuje następujące aspekty:
-
Opracowywanie procedur z uwzględnieniem specyfiki firmy,
-
Opracowanie instrukcji,
-
Szkolenie pracowników - wszystkie szczeble kompetencji,
-
Audyty wewnętrzne,
-
Audyty zewnętrzne.
Dobra
Praktyka Higieniczna obejmuje działania, które muszą być podjęte oraz warunki
higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach
związanych z produkcją lub obrotem żywności.
Dobra
Praktyka Higieniczna obejmuje swoim zakresem następujące zagadnienia:
-
Stan
sanitarny otoczenia zakładu,
-
Stan
sanitarny poszczególnych pomieszczeń, stanowisk pracy, aparatury, urządzeń
oraz sprzętu,
-
Zabezpieczenie zakładu przed gryzoniami i owadami,
-
Zaopatrzenie w wodę,
-
Kontrolę odpadów,
-
Warunki temperaturowe i wilgotności,
-
Skuteczność mycia i dezynfekcji,
-
Stan
sanitarny środków transportu,
-
Przestrzeganie wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych
pracowników,
-
Szkolenie i higienę pracowników.
|