Strona Główna
O firmie
Dokumenty do pobrania
Certyfikaty i referencje
Kontakt
     

Zakres działalności

Dobre praktyki

produkcyjne i higieniczne

Wdrożenia systemów

Nadzory transportu


 

GHP

 

Dobra Praktyka Higieniczna (GHP - Good Higienic Practice) to reguły dotyczące spełniania wymagań sanitarno – higienicznych podczas całego procesu produkcyjnego, czy też obrotu żywnością. Wprowadzenie GHP oparte jest o aktualne przepisy prawne dotyczące wymagań sanitarnych. 

 

Zakres mojego działania obejmuje następujące aspekty: 

  • Opracowywanie procedur z uwzględnieniem specyfiki firmy,
  • Opracowanie instrukcji,
  • Szkolenie pracowników - wszystkie szczeble kompetencji,
  • Audyty wewnętrzne,
  • Audyty zewnętrzne.

 

Dobra Praktyka Higieniczna obejmuje działania, które muszą być podjęte oraz warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach związanych z produkcją lub obrotem żywności.

Dobra Praktyka Higieniczna obejmuje swoim zakresem następujące zagadnienia: 

  • Stan sanitarny otoczenia zakładu,
  • Stan sanitarny poszczególnych pomieszczeń, stanowisk pracy, aparatury, urządzeń oraz sprzętu,
  • Zabezpieczenie zakładu przed gryzoniami i owadami,
  • Zaopatrzenie w wodę,
  • Kontrolę odpadów,
  • Warunki temperaturowe i wilgotności,
  • Skuteczność mycia i dezynfekcji,
  • Stan sanitarny środków transportu,
  • Przestrzeganie wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników,
  • Szkolenie i higienę pracowników.

 

Daniel Krzysiak © Design by Szablony.Maniak.Pl.