Zakres działalności
Dobre praktyki
produkcyjne i higieniczne
Wdrożenia systemów
Nadzory transportu
|
GMP
Dobra
Praktyka Produkcyjna (GMP - Good Manufacturing Practice) stanowi zestaw
procedur produkcyjnych w szczególności związanych z higieną produkcji oraz
zapobieganiu wytwarzania produktów niespełniających określonych wymagań
jakościowych.
Zakres mojego działania obejmuje następujące aspekty:
-
Opracowywanie procedur z uwzględnieniem specyfiki firmy,
-
Opracowanie instrukcji,
-
Szkolenie pracowników - wszystkie szczeble kompetencji,
-
Audyty wewnętrzne,
-
Audyty zewnętrzne.
Dobra Praktyka Produkcyjna obejmuje poniższe zagadnienia dotyczące aspektów
produkcji żywności:
-
Higieniczne (Dobra Praktyka Higieniczna - GHP),
-
Techniczno – technologiczne,
-
Zapewnienie odpowiedniego miejsca na rozmieszczenie urządzeń produkcyjnych i
magazynowych,
-
Pozyskiwanie i wstępne zabiegi dotyczące surowca do produkcji wyrobów,
-
Proces produkcyjny,
-
Podstawowe czynniki utrzymania warunków środowiska,
-
Lokalizacja pomieszczeń i budynków produkcyjnych,
-
Właściwa wentylacja pomieszczeń,
-
Rozplanowanie i warunki techniczne pomieszczeń,
-
Utrzymanie całości pomieszczeń i urządzeń w dobrym stanie technicznym,
-
Skuteczność zastosowanego oświetlenia,
-
Gospodarka wodno -
ściekowa.
|