Zakres działalności
Dobre praktyki
produkcyjne i higieniczne
Wdrożenia systemów
Nadzory transportu
|
HACCP
System
Analizy Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP - Hazard Analysis
Critical Control Point) ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Jak
sama nazwa wskazuje opera on się na analizie zagrożeń a następnie określenia
na jej podstawie krytycznych punktów kontroli. HACCP polega na oszacowaniu
skali zagrożeń mojego punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka
występowania zagrożeń podczas całego procesu produkcji, przetwórstwa mojego
obrotu żywnością, celem tego systemu jest także minimalizowanie zagrożeń oraz
ustanowienie działań korygujących.
Proces wprowadzenia HACCP przebiega w następujący sposób:
-
Przeprowadzenie analizy zagrożeń – rozpoznanie możliwych zagrożeń i
ustalenie środków ich kontroli,
-
Określenie KPK - Krytycznych Punktów Kontroli (CCP - Critical Control Point
),
-
Ustalenie granic krytycznych, które muszą być przestrzegane, aby Krytyczne
Punkty Kontroli były przestrzegane,
-
Ustalenie systemu monitorowania KPK, oraz działań naprawczych w chwili
utraty kontroli nad KPK,
-
Ustanowienie działań korygujących koniecznych gdy monitorowanie KPK wykaże
iż nie jest on pod kontrolą,
-
Ustalenie procedur weryfikacji mojego celu weryfikacji poprawności
funkcjonowania systemu HACCP,
-
Przygotowanie dokumentacji wszystkich procedur i zasad ich zastosowania.
Wdrożenie systemu HACCP oparte jest o następujące etapy:
-
Powołanie Zespołu HACCP,
-
Dokładny opis produktu,
-
Określenie przewidywanego sposobu użycia produktu przez konsumenta,
-
Opracowanie schematu blokowego procesu produkcji / obrotu,
-
Weryfikacja powyższego schematu,
-
Określenie wszystkich potencjalnych zagrożeń,
-
Określenie KPK,
-
Ustalenie granic dla poszczególnych KPK,
-
Monitoring każdego KPK,
-
Ustalenie działań korygujących dla KPK,
-
Ustalenie procedury weryfikacji,
- Sporządzenie
dokumentacji.
|