Strona Główna
O firmie
Dokumenty do pobrania
Certyfikaty i referencje
Kontakt
     

Zakres działalności

Dobre praktyki

produkcyjne i higieniczne

Wdrożenia systemów

Nadzory transportu


 

HACCP

 

System Analizy Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point) ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Jak sama nazwa wskazuje opera on się na analizie zagrożeń a następnie określenia na jej podstawie krytycznych punktów kontroli. HACCP polega na oszacowaniu skali zagrożeń mojego punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka występowania zagrożeń podczas całego procesu produkcji, przetwórstwa mojego obrotu żywnością, celem tego systemu jest także minimalizowanie zagrożeń oraz ustanowienie działań korygujących.

 

Proces wprowadzenia HACCP przebiega w następujący sposób:

  • Przeprowadzenie analizy zagrożeń – rozpoznanie możliwych zagrożeń i ustalenie środków ich kontroli,
  • Określenie KPK - Krytycznych Punktów Kontroli (CCP - Critical Control Point ),
  • Ustalenie granic krytycznych, które muszą być przestrzegane, aby Krytyczne Punkty Kontroli były przestrzegane,
  • Ustalenie systemu monitorowania KPK, oraz działań naprawczych w chwili utraty kontroli nad KPK,
  • Ustanowienie działań korygujących koniecznych gdy monitorowanie KPK wykaże iż nie jest on pod kontrolą,
  • Ustalenie procedur weryfikacji mojego celu weryfikacji poprawności funkcjonowania systemu HACCP,
  • Przygotowanie dokumentacji wszystkich procedur i zasad ich zastosowania.

 

Wdrożenie systemu HACCP oparte jest o  następujące etapy:

  • Powołanie Zespołu HACCP,
  • Dokładny opis produktu,
  • Określenie przewidywanego sposobu użycia produktu przez konsumenta,
  • Opracowanie schematu blokowego procesu produkcji / obrotu,
  • Weryfikacja powyższego schematu,
  • Określenie wszystkich potencjalnych zagrożeń,
  • Określenie KPK,
  • Ustalenie granic dla poszczególnych KPK,
  • Monitoring każdego KPK,
  • Ustalenie działań korygujących dla KPK,
  • Ustalenie procedury weryfikacji,
  • Sporządzenie dokumentacji.

 

Daniel Krzysiak © Design by Szablony.Maniak.Pl.